Zwavelzuur

Zwavelzuur, of H 2 SO 4 , is een sterk zuur dat in alle verhoudingen in water oplosbaar is. Zouten van dit zuur heten sulfaten. Het is gebaseerd op het zure oxide SO 3 zwaveltrioxide en wordt daaruit gevormd bij toevoeging van water:

SO 3 + H 2 O => H 2 SO 4
Zowel het trioxide als zwavelzuur zijn hygroscopische stoffen. Bij verdunning met water komt een grote hoeveelheid warmte vrij.
Zwavelzuur is niet alleen een sterk zuur, het is ook een sterke oxidator en een wateronttrekkend middel.
 
Waarschuwing
Zwavelzuur is gevaarlijk. Voeg nooit water bij geconcentreerd zwavelzuur, maar doe het andersom. Bij toevoeging van water aan zwavelzuur is de hoeveelheid warmte die vrijkomt door het oplossingproces, waarbij het molecule zwavelzuur zich ontbindt in twee éénwaardig positieve waterstofionen, die zich elk aan een watermolecule hechten en één éénwaardig negatief sulfaation, groot genoeg om het mengsel te doen spatten. Draag beschermende kleding en gezichtbescherming. Er is vaak een nevel van kleine zwavelzuurdruppeltjes die vrijkomt bij het werken met het geconcentreerde zuur. Deze vreten kleding aan door er water aan te onttrekken en de textielvezels te oxideren.
logo
Tankstation Schrijnemaekers Gronsveld BV
Stationsstraat 75 Gronsveld, Limburg 6247BK
T: 043-4083625 F: 043-4081239